понедельник, 17 сентября 2018 г.

Вони Рятують Бійців Навіть Із Простреленими Серцями


Фахівці Національної академії медичних наук України пролікували та проконсультували у своїх клініках 8718 учасників АТО
Загрузка...

Дуже часто ушкодження серця людини призводить до її загибелі. Але трапляються випадки, коли медики рятують життя пораненим у серце. Це довели на практиці фахівці Національної академії медичних наук України, яку очолює доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки, академік Віталій Цимбалюк. На рахунку його підлеглих нині вже четверо врятованих учасників бойових дій, серця яких були пробиті ворожими кулями чи осколками. Про перший такий унікальний випадок і розповів Віталій Іванович

Того дня один з учасників АТО отримав важке поранення у бою. Осколок пройшов поруч із пластиною бронежилета, пробив легеню і серцевий м’яз. На місці поранення медики поставили дренаж і евакуювали бійця до харківського військового госпіталю. Там зробили комп’ютерну томографію і виявили осколок у серці. Бійця доправили на вертольоті до Інституту загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева НАМН України, де його прооперували. Коли Віталій Іванович через три дні знову побачив військовослужбовця, той повідомив, що почувається цілком здоровим. Окрім цього бійця, ще трьох учасників АТО з простріленими серцями врятували медики Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН України.
Загрузка...

Віталій Іванович — автор майже 130 авторських свідоцтв та винаходів, 61 книжки, організатор і керівник нового напрямку в нейрохірургії, зокрема щодо впровадження електростимуляційної системи лікування больового синдрому. І цілком природно, що під час Революції Гідності на столичному Майдані він особисто почав надавати медичну допомогу її пораненим учасникам, організував лікування постраждалих в інститутах медичної академії. А коли розпочалася війна на Сході України, активно включився в роботу Військово-цивільного координаційного штабу медичної допомоги, створеного при Міністерстві оборони України. Вже у травні 2015 року Віталій Цимбалюк очолив виїзди мобільних академічних груп у військові госпіталі, лікарні для надання кваліфікованих консультацій і проведення операцій пораненим українським бійцям. Відтоді він активно співпрацює з відповідальним секретарем цього координаційного штабу, начальником Національного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ» генерал-майором медичної служби Анатолієм Казмірчуком, а також з провідними медичними спеціалістами військового відомства. Наприклад, коли хтось із них летить на борту з важкопораненими бійцями, Віталій Іванович уже перебуває на зв’язку з ними і дає пораду, кого і до якого інституту направити на подальше лікування. Тобто після надання першої медичної допомоги на передовій, у мобільному госпіталі чи лікарні своє вагоме слово потім мають сказати спеціалізовані фахівці академічних інститутів.

З початком війни медики академії відклали у бік теми мирних досліджень і зосередили знання і досвід на лікуванні бойових травм. Станом на вересень 2017 року в академічних клініках пройшли лікування 2697 учасників АТО. А в цілому станом на 15 вересня 2017 року фахівці академії пролікували та проконсультували 8718 поранених захисників України.

В Інституті травматології та ортопедії НАМН України медичну допомогу найвищого рівня отримали майже 600 поранених бійців, у Інституті очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України — 169 воїнів, у Національному інституті хірургії і трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України — 165. Багато поранених пролікували на базі інших академічних інститутів. На цей час у складі академії — 36 науково-дослідних інститутів у різних регіонах держави. Переважна більшість із них працюють у столиці, дев’ять — у Харкові, ці установи є й у Львові, Одесі, Дніпрі. Всі вони мають репутацію найкращих науково-дослідних центрів, співробітники яких вміють лікувати пацієнтів практично від усіх хвороб. Про це вже свідчать назви і наявність таких установ. Академія має по два інститути травматології, хірургії, в її складі є заклади офтальмології, урології, дерматології тощо. За деякими показниками вітчизняні медики досягають найкращих результатів у світовій практиці.

Кожен з інститутів на цей час уже має певні напрацювання у психологічній реабілітації поранених захисників України. За словами Віталія Цимбалюка, на перший план у тих, хто воював на Сході України і в бою втратив руку чи ногу, виходить проблема адаптування до цивільного життя. Тому в інститутах створено мережу закладів з проведення психологічної адаптації учасників АТО. До протидії бойовим стресам залучили навіть ті установи, тематика діяльності яких на перший погляд є суто мирною. Так, в Інституті медицини праці НАМН України створили відділення психологічної реабілітації, де вже проліковано понад 660 учасників бойових дій, ще 690 отримали консультації. У Національному науковому центрі радіаційної медицини НАМН України, де до того обстежували здебільшого ліквідаторів аварії на ЧАЕС, у відділі психоневрології Інституту клінічної радіології тепер допомагають бійцям АТО та внутрішньо переміщеним особам, використовуючи біопсихосоціальний підхід у лікуванні посттравматичних та інших психічних розладів.

Медики академії надають пораненим бійцям не лише фахову, а й гуманітарну допомогу. Як повідомив її президент Віталій Цимбалюк, вони ще 2014 року зібрали понад один мільйон гривень. На ці кошти було придбано шоломи, бронежилети, інші види спорядження, автомобілі для бійців на передовій. Часто відвідуючи гарячі точки Донбасу, Віталій Іванович завжди цікавиться тим, яка допомога потрібна військовим медикам від академічних колег. Якось вони висловили побажання отримати для мобільного госпіталю реанімаційний автомобіль. Нещодавно президент академії передав таку машину особовому складу одного з мобільних військових госпіталів. Його придбали за добровільні пожертвування членів Академії медичних наук та премії, отримані працівниками від Кабінету Міністрів України.

Про особистий внесок Віталія Цимбалюка у розвиток вітчизняної медицини свідчить те, що він є повним кавалером ордена «За заслуги», має відзнаку «За заслуги» і медаль МО України «За сприяння Збройним Силам України» та інші нагороди. Про участь у наданні медичної допомоги пораненим бійцям нагадує Віталію Івановичу почесна відзнака «Волонтер Донбасу». Його називає своїм хрещеним батьком один із перших бійців-добровольців батальйону «Донбас» старший солдат Олексій Марцинюк. Віталій Іванович не лише зцілив його від важкої травми, а й власним коштом придбав бійцю все сучасне спорядження — від шолома до тепловізора.

Бути в авангарді сучасної медицини — кредо співробітників академічних інститутів. Так, для Інституту ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України придбали поки що єдиний на теренах України суперсучасний магнітно-резонансний томограф. Спеціально для нього розробили унікальну програму. За її допомогою можна перевірити, як той чи інший боєць поводитиметься в бою, наскільки його психіка здатна протистояти морально-психологічними стресам. На думку академіка Віталія Цимбалюка, такі дослідження допоможуть у підборі кандидатів для спецпідрозділів силових структур України.


Володимир ЧІКАЛІН

Related Posts

Загрузка...