воскресенье, 5 августа 2018 г.

Паперових довідок і направлень до лікаря не буде: Медреформа готує нові сюрпризи для українців





Медична реформа в Україні передбачає поступове скасування паперових довідок і напрямів і перехід до електронного документообігу.
Загрузка...

Про це розповів голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко.

"У нас діє чіткий постулат – будь-який етап реформи розгортається при наявності електронного інструменту. Україна – унікальна держава в цьому плані, ми так довго не реформувалися, що зараз входимо в реформу в той період, коли є хороші ІТ-інструменти. Будь-який етап розгортання реформи буде пов'язаний з наявністю електронного механізму. Ми дуже б хотіли, щоб це було електронне направлення, так само, як і електронний рецепт", – розповів чиновник.

За його словами, вже в наступному році Національна служба здоров'я буде відповідальна за відшкодування вартості лікарських засобів, а з 2020 року воно стане частиною медичних гарантій.

"Ми дуже б хотіли, щоб, коли ви прийшли до лікаря первинки, він вам виписав рецепт і виписав направлення, наприклад, на рентген. І обидва ці направлення могли б бути роздруковані для вас, але при цьому в електронній системі приймалися і аптекою, і закладом вторинки в електронному вигляді. Для нас це дуже важливо. Основним принципом реформи фінансування є: немає даних – немає фінансування. Установи і лікарі звикнуть до того, що вони повинні звітувати. Ми будемо бачити інформацію: скільки звернень, з якого приводу, скільки напрямків виписано, скільки діагностики", – пояснив глава Нацслужби здоров'я.

Він додав, що кожен лікар зможе надати пацієнту направлення або довідку тільки через електронну систему, а безпаперовий документообіг в медицині стане дійсністю протягом найближчого року.

Related Posts

Загрузка...